Jednoduchá sýrová žemlovka

Ingredience - co budete potřebovat na sýrovou žemlovku 6 rohlíků (nebo housek) 1/4 litru mléka 100 g másla strouhanka 3 vejce 250 g sýra dle chuti, ideálně ementálový typ petrželka Jak postupovat při přípravě žemlovky? Housky nebo rohlíky nakrájíme na plátky, navlhčíme mlékem a skládáme do dobře vymazaného a vysypaného plechu. Místo plechu můžeme použít i dortovou formu na pečení. Vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem, pokapeme máslem a posypeme petrželkou. Pak dáme zase vrstvu housky, sýr a petrželku. Na povrchu zůstanou plátky housky. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby. Po krátkém zapečení zalijeme žemlovku vejci rozmíchanými s mlékem a povrch posypeme zbytkem sýra. Pečeme tak dlouho až je povrch zbarvený dozlatova, cca tak 25 minutek. Podáváme s nakrájenou zeleninou.

projít na článek

Pudinková žemlovka

Ingredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří

projít na článek

Pomerančová žemlovka s brusinkami

Ingredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety) hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti) Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pom

projít na článek

Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého) 3 velké vejce 1 šálek mléka 1 šálek nasekané šunky 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba

projít na článek

Banánová bábovka podle Kluci v akci

Bábovka je pečivo s dírou uprostřed. Jedná se o tradiční druh pečiva, které dostávala jako odměnu za pomoc při porodu porodní bába (dnes dula), odtud jméno bábovka. Původně měla bábovka podobu těsta prokládaného vrstvami ovoce, pravděpodobně jako dnešní ž

projít na článek

Žemlovka s karamelizovanými jablky

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky 50g másla 7-8 středně velkých jablek 180g krystalového cukru cca 560ml smetany na šlehání toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti) 4 žloutky 400-500g tvarohu (k ochu

projít na článek