Jeden z klasických a léty prověřených receptů. To je původní verze podle Eleka Magyara. Doba přípravy 2 hodiny (den na odležení) Porce Pro 4 osoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ingredience 800 g vepřového masa 300 g kysaného bílého zelí 200 ml kysané smetany 2 malé cibule 2 polévkové lžíce sádla 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky Sůl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Postup Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V rozpáleném kastrolu rozpustíme sádlo a na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a mletou papriku (papriku přidejte až ke konci restování, protože jakmile se jen lehce připálí, tak zhořkne). Poté přidáme maso, necháme ho zatáhnout, celu směs podlijeme vodou, osolíme a necháme dusit doměkka, což by mělo trvat zhruba hodinu. V jiném hrnci necháme na troše sádla a části zelného nálevu udělat zelí doměkka. Poté hotové zelí přidáme k již změklému masu, přidáme smetanu, lehce povaříme a necháme zcela vychladnout. Prakticky hotový recept na segedínský guláš necháme jeden den odležet v chladu, aby došlo k propojení jednotlivých chutí. Před podáváním ohřejeme na mírném ohni. Podávání Podáváme s pšeničným chlebem, nebo houskovým knedlíkem. Kdo je Elek Magyar (*1875 †1947) Maďarský novinář a spisovatel zabývající se gastronomií. Mimo jiné napsal slavnou kuchařku „Gurmánská kuchařka: Maďarská kuchyně“. Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara *Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara jsou přibližné Počet/množství/% naplnění DDD Celkové kalorie 2833 Tuky 231,5 g Nasycené mastné kyseliny 92,6 g Polynenasycené mastné kyseliny 23,1 g Mononenasycené mastné kyseliny 95,7 g Cholesterol 680,3 mg Sodík 5 g Draslík 3,7 g Sacharidy 41,2 g Z toho vláknina 15,2 g Z toho cukry 6,8 g Proteiny 146,2 g Vitamíny, minerály a stopové prvky Vitamín A 179,2 % Vitamín B12 95,3 % Vitamín B6 211,8 % Vitamín C 117,1 % Vitamín D 0 % Vitamín E 10 % Vápník 41,6 % Měď 57,2 % Kyselina listová 41,8 % Železo 89,1 % Hořčík 59,1 % Mangan 43,1 % Niacin 173,7 % Kyselina pantothenová 66,4 % Fosfor 183,6 % Riboflavin 159,1 % Selen 289,8 % Thiamin 406,5 % Zinek 139,5 % Příspěvek Segedínský guláš podle Eleka Magyara pochází z Segedinsky-gulas.cz
Segedínský guláš je častým pokrmem českých hospod a restaurací, jeho hlavními ingrediencemi, bez kterých se neobejde a které jsou pro něj charakteristické, jsou vepřové maso a kysané zelí. A co že to vlastně ten segedínský guláš je? Kousky dušeného, šťavn
projít na článekSegedínský guláš (2 porce) Popis: Omáčka s dušeným kysaným zelím, mletou paprikou a kousky libového vepřového masa, zjemněná smetanou. Složení: vepřové maso (33 %), zelí kysané (zelí, voda, sůl, kmín), hovězí vývar (voda, hovězí maso a ko
projít na článekRecept podle Marie Sandtnerové, ikony české kuchyně a českých kuchařek. Doba přípravy 1,5 hodiny Porce Pro 5 až 6 osob (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ingredience 1 kg vepřového bůčku 300 g bílého kysaného zelí 70 g cibule 40
projít na článekPro milovníky bezmasé kuchyně přinášíme vegetariánský recept s tempehem. Doba přípravy 1 hodina Porce Pro 4 osoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ingredience 200 g tempehu (může být uzený, nebo marinovaný) 500 g kysaného bílé
projít na článekV tomto receptu si představíme, jak uvařit toto jídlo podle Romana Vaňka. Doba přípravy 2 hodiny Porce Pro 5 až 6 osob (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ingredience 1 kg vepřové plece 500 g bílého kysaného zelí 1,5 l vývaru 250
projít na článek