Zajímavá fakta o olivovém oleji

Co to vůbec olivový olej je? Je to jednoduše řečeno olej, který se listuje z oliv. První zmínky o jeho používání se dochovali asi 6 000 let zpět. Jeho původ najdeme v dnešním Iránu, Palestině a Sýrii. Poté se jeho hlavní využití přesunulo do oblasti Středozemního moře, která je známá svojí produkcí oliv. Olej se dříve využíval především při různých rituálech, obřadech spojených s náboženstvím, v oblasti medicíny a samozřejmě byl také již od pradávna využíván ke konzumaci. Obecně rozlišujeme olivový olej několika základními druhy. Olivový olej extra virgin neboli extra panenský olivový olej, panenský olivový olej, nepanenské olivové oleje, poté oleje rafinované a nesmíme zapomenout na oleje, které se používají výhradně pro průmyslové účely. Největší zastoupení ve veškeré produkci tohoto oleje má olej extra panenský. Jak můžete použít olej ve vaření? V kuchyni se nejčastěji využívá právě extra panenský olivový olej. Používá se do studených pokrmů, dokončení pokrmů a můžete ho použít také při vaření. Je vhodný téměř do každého jídla, jelikož má neutrální chuť a velké množství vitamínů a minerálů. Jak se takový olej vůbec vyrábí? Vyrábí se, jak už název napovídá, z oliv. Nejčastěji z těch, které rostou v oblasti Středozemního moře. Jakmile se olivy sklidí, jsou rozdrceny na pastu, která se odstředí, aby se oddělil olej od ostatních složek. Olej se poté uloží do nádob z nerezu, aby nebyl vystavený kyslíku a slunečním paprskům. Olej by se měl vždy ukládat do tmavých láhví, aby vydržel co nejdéle čerstvý. Pokud jde o extra panenský olivový olej, ten se vyrábí trochu odlišnou metodou. Lisuje se za studena v době, kdy jsou olivy již opravdu zralé. Lisování probíhá mechanicky a nepoužívají se vysoké teploty nebo různé chemikálie, což jsou způsoby, které se využívají při výrobě ostatních typů oleje. Článek Zajímavá fakta o olivovém oleji se nejdříve objevil na Hsms.

  • Web: Hsms
  • Aktualizace: 30.6.2023
projít na článek

Zauzený pohořelický sumec, houbový kuskus : Tomáš Levý

Zauzený pohořelický sumec 600 g fi letů ze sumce 8 g mořské hrubozrnné soli 8 g cukru 30 g másla 20 ml olivového oleje Houbový kuskus 320 g kuskusu 40 g křemenáčů 40 g hříbků 30 g šalotky 300 ml zeleninového vývaru sůl a pepř Domácí slanina

projít na článek

Pečený kančí hřbet, vlažný salát z čočky beluga, pyré z mrkve, květák : Tomáš Levý

(1 porce) Pečený kančí hřbet 200 g kančího hřbetu Windsor s kostí snítka tymiánu snítka rozmarýnu sůl pepř Hřbet ochuťte solí a pepřem, zprudka opečte na olivovém oleji s tymiánem a rozmarýnem. Pak maso 6 minut pečte při 180 °C a nechte dozrát při

projít na článek

Dýňová polévka s mrkví

Ingredience: jedna menší dýně a 1 velká mrkev na 4 porce. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semena, ty si můžete dát usušit a chroupat je jsou výborné.Dýni nakrájíme na kostky a s mrkví dáme vařit do papinova hrnce. Trochu přisolíme himalájsou solí.

projít na článek

Treska v sezamové krustě : Petr Fučík

„Jako kuchaře mě asi nejvíc oslovuje fusion evropské a asijské kuchyně. Baví mě kombinovat tuzemské sezonní potraviny s exotickými ingrediencemi a recepturami. Vzniká napětí, zdánlivý kontrast, který se ale na talíři přehoupne do harmonického celku, což s

projít na článek

Dobrý obchodník: Proč nejsou fakta v prodeji to hlavní?

Znám obchodníky (vč. konkurenčních), kteří vztah se zákazníkem jedou v režimu černá / bílá, resp. vím / nevím. Jsou neuvěřitelně přesní, pečliví a jsou na čísla. I přesto, že jsou nadprůměrní, k dokonalosti jim schází ono pověstné lusknutí prstu, které ne

projít na článek