České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Květák

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako například kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství. Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a 

projít na článek

Tatarský biftek

Tatarský biftek rozdělil český národ na dvě poloviny. Jedna polovina Čechů jej miluje a ta druhá polovina jej nepozře. Ptáte se proč? Tatarský biftek se připravuje výhradně ze syrového hovězího masa, a to z pravé svíčkové. To, že jsme Češi, nezapřeme i př

projít na článek

Škvarková pomazánka

Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbude po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku i dalších zemích jsou nejčastěji získávány při škvaření vepřového sádla. Příprava škvarků může probíhat tak, že se sádlo s kousky masa nakrájí na kostičky,

projít na článek

Předvánoční čas na pečené kaštany

Předvánoční čas a pečené kaštany patří neodmyslitelně k sobě. Pečené kaštany jsou typickou nabídkou zimních velkoměst a zvyk nakupovat je do papírového kornoutu u pouličních stánků se začíná opět rozšiřovat také u nás. Křehké plody s oříškovou příchutí ma

projít na článek

Nejoblíbenější keře

Jestliže svou zahradu osadíte příhodně zvolenými a dobře rozmístěnými keři, určitě vám budou vedle něco málo práce přinášet také mnoho radosti. Okrasné keře vás dovedou potěšit nejen rozličnou barvou svých květů, ale i listů, které u některých druhů mění

projít na článek

Choroby rajčat

K poškození rajčat může dojít z různých důvodů. Některé poruchy mohou mít fyziologické příčiny, jiné jsou vyvolány parazitickými organismy, další jsou způsobeny pěstitelskými chybami, špatným stanovištěm či klimatickými podmínkami. Rozpoznat, co vlastně r

projít na článek

Pečené brambory

Brambory představují levný a zároveň bohatý zdroj životně důležitých a nepostradatelných látek pro naše zdraví. Obsahují širokou paletu stopových prvků, jako například draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Tradi

projít na článek

Tvarohový koláč

Tvaroh je tradiční mléčný výrobek, který patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Ti, kteří říkají, že jde o sýr, mají pravdu. Tvaroh je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Jedná se o sraženinu, která vzniká z kravského, popřípadě kozího mléka za působ

projít na článek

Tvarohová bábovka

Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a v jižních částech Německa; formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. B

projít na článek

Recepty na fazolovou polévku

Fazolová polévka je sytá, proto ji zařazujeme před méně sytý hlavní chod nebo jako přesnídávkovou polévku, kdy ji podáváme s pečivem. Měkké fazole s vývarem lze připravovat mnoha způsoby. Při vaření fazolí na polévku se osvědčuje přidat kousek uzeného mas

projít na článek

Kuskus

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale pouze zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem. Do Izraele se tento pokrm

projít na článek

Recepty na buchtu s pudinkem

Pudink je sladký pokrm připravovaný z mléka, cukru a pudinkového prášku, který se skládá hlavně ze škrobu. Škrob se používá buď bramborový, nebo kukuřičný. Nejkvalitnější pudinky jsou ty, které obsahují pouze kukuřičný škrob. Jelikož pudink neobsahuje lep

projít na článek

Rajská polévka

Polévka je grunt. Recepty na polévky jsou různorodé a každý si vybere z velké nabídky dle momentální chuti. Také rajskou polévku lze připravit buď tradičním způsobem, kdy jsou ve vodě vyvařeny originální suroviny, nebo ji můžeme nachystat z instantní směs

projít na článek

Lasagne

Lasagne jsou tradiční italský pokrm, který v naší české kuchyni již zdomácněl, jedná se o velké ploché nudle v kombinaci s dalšími ingrediencemi. Klasické lasagne tvoří navrstvené ochucené mleté maso, které je proložené pláty nudlového těsta, vrstvy se st

projít na článek

Uzená polévka

Uzené maso a pokrmy z něj nejsou příliš vhodné pro naše zdraví, a to z důvodu způsobu zpracování masa – nasolování, uzení. Uzená polévka bývá zdrojem velkého množství soli, nevhodných tuků a mnoha přídatných látek z uzeného masa. Základem uzené polévky je

projít na článek