České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Švédský koláč

Chcete si připravit velice lahodný a křehký koláč bez veliké námahy a snažení? Pak si vyberte švédský koláč, zvládne ho i začátečník a nepotřebuje k tomu žádnou velkou pekařskou výbavu. Pokud jste již někdy něco pekli, pak vás asi příprava tohoto koláče h

projít na článek

Včelí mateří kašička

Mateří kašička je smetanově žlutá, má typickou vůni a štiplavou chuť. Jedná se o výměšek hltanových žláz mladých včel, kterým je krmen mateří plod (včelí královna) po celou dobu svého vývoje a také královna v době, kdy klade. Díky této plnohodnotné a konc

projít na článek

Elektrocentrála

Elektrocentrála je zařízení vyrábějící elektrický proud. Využívá se v místech, kde nelze připojit spotřebič do běžné energetické sítě. Elektrocentrály jsou poháněny spalovacími motory a dělí se dle maximálního výkonu generátoru. Elektrocentrály o maximáln

projít na článek

Salsa verde

Salsa verde pochází z Piomentu a dnes ji zná nejen celá Itálie. Někdy se jí také říká studená bylinková omáčka, ale není to omáčka v pravém slova smyslu, poslouží vám spíš jako dip či marináda. Je plná chutí, které získá z bylinek, olivového oleje, ančovi

projít na článek

Jak chovat včely

Každý, kdo přemýšlí o chovu včel, si musí ujasnit, zda k tomu má vhodné předpoklady (neměl by být alergický na včelí jed, ale i tento problém by se mohl po poradě s alergologem vyřešit). Nutné je osvojit si základní teoretické i praktické vědomosti o včel

projít na článek

Chov včel

Chov včel je upraven právními normami, které stanovují, za jakých podmínek smějí být včely chovány a jaká má chovatel práva a povinnosti. Včela medonosná je zařazena mezi hospodářská zvířata, proto by měl mít každý včelař uzavřeno pojištění odpovědnosti z

projít na článek

Ovocný dort

Blíží se vám oslava narozenin či svátku? Čekáte návštěvu, kterou byste rádi pohostili něčím chutným a nevšedním, nebo máte prostě jen chuť upéct si něco dobrého? Mám pro vás pár zajímavých receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet.

projít na článek

Ventil k radiátoru

Ventil radiátoru slouží k připojení deskového otopného tělesa na rozvod otopné soustavy, někdy se také nazývá armatura. Armatura reguluje průtok teplonosné látky otopným tělesem. Umožňuje uzavření otopného tělesa na straně vstupní a výstupní teplonosné lá

projít na článek

Kalové čerpadlo

Hned na začátku je třeba konstatovat, že kalové čerpadlo nemůže být nikdy tak efektivní jako čerpadlo na čistou vodu. Konstrukce čerpadla je založena na teoretických a vědeckých poznatcích, ale kalová čerpadla musí splňovat ještě mnoho dalších kritérií a 

projít na článek

Olejové radiátory

Olejové radiátory slouží jako zdroj primárního tepla nebo jako dodatkový zdroj v jakýchkoliv místnostech. Jsou efektivní pro dlouhodobé, rovnoměrné a tiché vytápění místnosti. Tento typ radiátoru pracuje na principu ohřevu olejové kapaliny uvnitř radiátor

projít na článek

Kleště sikovky

Sikovky se řadí do kategorie kleští, které slouží jako nástroj k uchopení a stlačení předmětů, a to na principu oboustranné páky. Tyto kleště se dají nalézt pod názvem kleště sika, siko, ale lidově se jim říká sikovky. Patří k často užívanému druhu kleští

projít na článek

Domácí výroba sýra

Sýr je mléčný výrobek, který obsahuje mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Na celém světě se vyrábí stovky typů sýra. Sýr se požívá syrový, vařený, pečený, uzený i smažený, samotný nebo s různými přílohami, může být i součástí různých omáček ne

projít na článek

Vřes obecný

Calluna vulgaris, tento stále zelený, rychle se rozrůstající a převážně nízkorostoucí keř najdeme v přírodě převážně na rašeliništích a vřesovištích, dále v kyselých borových a dubových lesích. Z vřesu se kdysi vyráběly metličky, což vystihuje i řecké slo

projít na článek

Hnědé ruce od ořechů

Vlašský ořech je plod ořešáku královského, který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů. Plody jsou na stromě obaleny do ochra

projít na článek

Sušené droždí

Pečení a droždí neodmyslitelně patří k sobě. A sušené droždí je vždy po ruce. Dá se použít na vše. Jediné, co z něj nemůžete připravit, jsou různé drožďové polévky a pomazánky. Sáčky se sušeným droždím jsou na našem trhu nabízeny o váze mezi 6 a 8 gramy.

projít na článek