České nápady cz - nápady českého kutila

Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.

projít na web

Myčka

Zkuste umýt přes 70 kusů nádobí různého typu v méně než 18 litrech vody. Pro představu to nejsou ani dva kbelíky. Toto množství vody spotřebují myčky. Mýt v myčce se vzhledem ke spotřebě vody vyplatí, o tom není pochyb. Nároky však stoupají a mnozí si nec

projít na článek

Černání ořechů

Černá skvrnitost ořešáku je choroba způsobená houbou Ophiognomonia leptostyla. Choroba se projevuje černohnědými zasychajícími skvrnami na listech, plodech a výjimečně se projevuje i na letorostech. Příznaky, skvrny na plodech, mohou být zaměnitelné se sk

projít na článek

Koření fenykl

Fenykl pěstovaly už naše babičky. Jde o výborné léčivé koření a jeho sláva se nyní zaslouženě vrací. Kromě fenyklu obecného máme nyní k dispozici i sladký, hlíznatý fenykl. Dříve se využíval dokonce více než dnes. Někdo zná fenykl jako zeleninu, jiný jako

projít na článek

Provensálské koření

Provensálské koření je světově proslulá jihofrancouzská směs aromatických bylinek, z nichž se mnohé používají i jako léčivé rostliny a podporují dobré trávení. Toto koření dodá pokrmům z masa i ryb vůni a chuť typickou pro francouzské speciality a pokrmy

projít na článek

Zapečené brambory v troubě

V běžné řeči se používá název brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory. Jedná se o víceletou hlíznatou rostlinu z čeledi lilkovitých, pěstovanou jako jednoletá plodina. Za svoji oblibu brambory vděčí své nenáročnosti na přírodní

projít na článek

Kurkuma

Kurkuma je v našich zeměpisných šířkách známá jako šafrán. Je to koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, který má žlutou barvu. Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v k

projít na článek

Kvetoucí pokojový keř oleandr

Pokud jezdíte na jih Evropy, určitě obdivujete krásně kvetoucí rostliny, ke kterým patří dozajista i oleandr. Ten získal svou popularitu také u nás především díky svému krásnému a různobarevnému květenství. Oleandr obecný, latinsky Nerium oleander, je dek

projít na článek

Banánová bábovka

Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a v jižních částech Německa. V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí. V n

projít na článek

Blumy

Blumy patří k druhu ovoce, které je nejbohatší na odrůdy na světě. Všechny modré plody obsahují druhotné rostlinné látky, jež jsou uloženy právě ve zbarvení. Těmto rostlinným látkám se připisuje mnoho ochranných funkcí, které pomáhají tělu bojovat s infek

projít na článek

Celerová pomazánka

Pomazánky na obložených chlebíčkách jsou neodmyslitelnou součástí každé oslavy a lze je připravit i jako chutnou rychlou večeři. Kdo by nemiloval pomazánku na čerstvém chlebu. Vyzkoušejte rychlé večeře v podobě celerové pomazánky. Je mnoho receptů na dobr

projít na článek

Růžově kvetoucí keře

Barvy hrají při výběru okrasných dřevin do zahrady určitě velkou roli. Zahrada, kde jsou jen různé odstíny zelené, nepůsobí moc vesele. Pokud ji chcete rozzářit, můžete volit dřeviny okrasné svými listy nebo vybírat mezi různobarevně kvetoucími keři. Ale

projít na článek

Cererit

Cererit je hnojivo, kterým můžete hnojit zeleninu, keře, stromky. Cererit lze koupit buď pouze s N+P+K, nebo s N+P+K+hořčík, jiný je s mikroprvky. Cererit obsahuje dusík. Hnojí se s ním asi od února do července, právě kvůli obsahu tohoto prvku. Pokud by n

projít na článek

Dýňová polévka

Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, beta-karo

projít na článek

Plněné knedlíky

Knedlík je vařený pokrm vyrobený z těsta. Složení těsta se podle různých receptů velmi liší. Knedlíky mohou být bez náplně nebo s nejrůznější náplní. Formují se do tvaru koule nebo šišky a vaří se v osolené vodě nebo v páře. Jsou velmi důležitou součástí

projít na článek

Bešamel

Bešamel, bílou omáčku, která se přidává do mnoha zapékaných jídel, znají asi všichni. Pojmenování této světlé omáčky vzniklo na počest markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luis de Béchameil byl mimo jiné také velký gurmán. Autorství receptu

projít na článek