Krkovice - nejlepší recepty. Langoše z bílého jogurtu. Jelení guláš. Hrnková bábovka. Slepice na paprice – recepty. Tvarohový krém do dortu. Výpis z katastru nemovitostí podle jména. Srnčí guláš. Dušená kapusta. Rajská polévka z protlaku. Pečené vepřové koleno.
Kuřecí maso je oblíbenou pochoutkou všech věkových skupin. Obliba kuřecího masa je dána tím, že je velmi rychle připraveno a je cenově dostupné. Asi málokdo má v dnešní době příležitost zabít a oškubat si vlastní kuře nebo pravidelně využívat jiný zdroj k
Ble, fuj, hnus. Takové výrazy můžeme slyšet při vyřknutí pouhých dvou slov v gastronomii. Koprová omáčka pro někoho znamená úžasnou delikatesu, pro jiného nepřekonatelný odpor. Koprová omáčka patří k tradičním českým pokrmům vztahujícím se k našemu dětstv
Pohádka mládí je slovní spojení, které v nás vyvolá vzpomínku na krupicovou kaši. Krupicová kaše je nejčastěji konzumována právě v dětském věku. Jedná se o lehce stravitelný pokrm. Svým složením je však kaše vhodná také pro dospělé a pro sportovce.
Jedle, krásný štíhlý jehličnatý strom. Jedle patří mezi jehličnaté stromy s rovným kmenem a větvemi v přeslenu. Jehlice u jedle jsou většinou dvouřadé, hřebenitě uspořádané, na vrcholu vykrojené. Šišky na větvích jedle nevisí, ale vyrůstají směrem nahoru,
Fíkusy patří k oblíbeným pokojovým rostlinám hlavně proto, že mají minimální nároky na péči. Fíkus pochází z Indie. V pokojových podmínkách dorůstá od třiceti centimetrů do dvou metrů. Jeho hlavní předností je schopnost odstraňovat nečistoty ze vzduchu. Š
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je trvalka z čeledi hluchavkovitých. Pochází ze Středomoří, odkud se jeho pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy. V těchto oblastech se však musí přezimující rostliny chránit před zimou. Tento nízký polokeř (dor
Těstoviny jsou v současné české kuchyni nejen oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem. Své kořeny mají v Itálii, přičemž první zmínka o nich pochází z 1. století našeho letopočtu. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a dalších přídavných látek slo
Pavouk Avicularia versicolor náleží mezi sklípkany (Mygalomorphae), což jsou členovci řádu pavouci (Araneida). Patří k největším suchozemským bezobratlým živočichům. Jsou to dokonalí lovci, kteří se během 300 milionů let téměř nezměnili.
Dýně hokaido na rozdíl od klasické české dýně nenarůstá do gigantických rozměrů, mívá v průměru okolo 10–30 centimetrů, a tak je její zpracování mnohem příjemnější. Dýně hokaido má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu,
Silice jsou éterické, esenciální oleje, které jsou těkavé, ve vodě nerozpustné. Jedná se o olejovité látky nebo směsi látek, které jsou často vonné a mají palčivou chuť. Jsou velmi těkavé i při nízkých teplotách. Silice jsou vytvářeny rostlinami jako ochr
Jogurtové pečivo je připraveno z těsta, ve kterém samozřejmě nesmí chybět jogurt. Jogurtové těsto je ideální nejen pro výrobu různých sladkých pokrmů, ale i slaného pečiva. Těsto je jemné, takřka hedvábné a snadno se s ním pracuje. Při pečení se krásně šu
Kdo by neznal tvrdý sýr. Je to úžasná lahůdka k vínu, ale i chutná večeře. A co vlastně ten tvrdý sýr přesně je? Tvrdý sýr je mléčný výrobek, který je vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel
Pastinák je lidmi pěstován již více než 3 000 let. Dříve než do Čech dorazily brambory, jedl se místo nich právě pastinák. Hojně se pěstoval ve středověku, ale zmínky o něm můžeme vystopovat až do starověku. Tato léčivá bylina se k nám dostala z Kavkazu.
Lidé pěstují koriandr již více než 3 500 let a po celá tisíciletí představoval bylinu, které si lidé vážili pro její léčivé vlastnosti. Koriandr má svou domovinu pravděpodobně ve Středomoří. Jako obětní rostlina byl nalezen už v egyptských hrobech faraonů
Sansevieria trifasciata, tedy tenura trojžilná, patří mezi nejznámější a nejodolnější pokojové rostliny. Kromě tohoto základního botanického druhu byly vypěstovány i panašované kultivary, ale informace nejen o nich najdete již dále v našem článku.